Een nieuw decennium, een nieuw blad. De vraag doet zich voor: is er nog ruimte in deze stad voor een onafhankelijk medium naast de Flevopost? Die vraag kunnen we het best voorleggen aan de hoofdredacteur en tevens uitgever van dit digitale, duurzaam vormgegeven eerste nummer van de Lelybel, Max Hoofdletter. Omdat het gaat om een editie die als thema Winter heeft, starten we hier als het ware met een Winterview.

Waarom een nieuw Magazine?

  • Daar kan ik kort over zijn. Ik vond het tijd om te gaan voor de inhoud. De laatste maand van 2019 hebben we ons bijna een delirium geshopt en daar moet iets tegenover staan. Het evenwicht was zoek! Ik vind dat we dit decennium moeten beginnen met een schone lei: inhoud moet weer voorop staan en van een nieuwe betekenis voorzien! Waarom niet in de Lelybel? Bovendien neemt de ontlezing hand over hand toe en dat moet tot staan worden gebracht! Te beginnen in Lelystad en Nu!

Is daar een markt voor in Lelystad denkt u?

  • Wel zeker! We hebben een rijk cultureel leven hier in de stad. Denk aan Korneel, de Salon, Posa, de Kubus of de Eetalage. Dat heeft zich nog niet vertaald in een tastbaar periodiek als exponent van al dat culturele vertier. Dat gat in de markt willen wij gaan vullen. Maar dat vergt een uitgekiende strategie en aanpak.

Dat doet u niet in uw eentje neem ik aan?

  • Zo’n initiatief moet worden ondersteund en wel door kwalitatief hoogstaande auteurs. Daarover beschikken we in deze stad. Het is alleen een kwestie dat potentieel ook te mobiliseren! We hebben een ruim arsenaal aan Dijkdichters en jaarlijks zijn er poëziewedstrijden. Maar het toneel is nog te wit. We hebben ook kleur nodig en daar wordt aan gewerkt binnen de redactie.

Hoe denkt u dit periodiek te financieren?

  • Over de geldschieters achter dit initiatief kan ik helaas weinig zeggen. Zij houden zich het liefst op de achtergrond. Wat ik wel kan zeggen is dat bijdragen van auteurs die meewerken mij kosteloos ter beschikking worden gesteld. Ik betaal alleen de opslagkosten voor de Cloud en uiteraard de fee voor mijzelf, als hoofdredacteur. De foto’s neem ik zelf en ook de gastcolumn neem ik voor mijn rekening. Verder denk ik aan een subsidie van de Groene Sluis omdat de Lelybel een niet onaanzienlijke bijdrage levert aan het maatschappelijke, artistieke en culturele klimaat in de stad.

Maar het periodiek bestaat nog nauwelijks!

  • U zult er van op kijken maar het volgende nummer is binnen twee uur uitverkocht! Ik ken mijn stad en stadsgenoten. Er is een grote honger naar inhoud!

Tenslotte: hoe komt u aan die naam, de Lelybel?

  • Jammer dat u dat vraagt want het ligt voor de hand: we wonen in Lelystad en de Libelle is een prachtig en elegant insect dat ons aller bescherming nodig heeft. Libellen zijn ook prima indicatoren van de kwaliteit van de omgeving. Je vindt ze nabij stromend water. Wat wil je nog meer?